“Forandringen starter først og fremmest med os selv” – Unge ukrainske flygtninge om hvad de har lært siden de kom til Danmark

En aften i december mødtes Aid Ukraines Youth Club til en omgang dansk julehygge – og en snak om at lære et nyt sprog og et nyt samfund at kende.

Youth Club er et tilbud til de unge ukrainske flygtninge, om at mødes hver anden tirsdag til en social komsammen. Her hjælper Aid Ukraine de unge ukrainere med at få et netværk med andre unge, der tales om stort og småt og der skabes relationer. Denne tirsdag aften flettede vi julehjerter og spiste julekager, vi talte om de danske og ukrainske traditioner og det år, vi har været igennem.

Én af de ting der er fælles for de unge mennesker, som er flygtet fra Ukraine til Danmark, er, at de har alle oplevet at deres engelsk er blevet markant forbedret siden de kom hertil. ”Den sværeste tid var lige da jeg kom. Jeg var nødt til at omstille mig fuldstændigt” siger Polly. ”Læringskurven var stejl. Jeg startede med at bruge Google Translate og studerede hvert eneste ord intenst” tilføjer Lena.

At lære engelsk gør en afgørende forskel for de ukrainske flygtninge som kommer til Danmark. Engelsk er ikke særlig udbredt i Ukraine, og som vi beskrev i en tidligere historie, er engelskkundskaberne i Ukraine vurderet til at være ”moderate”.

De unge ukrainere ser selv mange fordele ved at kunne tale engelsk. ”Det er vigtigt at kunne engelsk, uanset hvor i verden du bor. Med engelsk kan du kommunikere på tværs af lande, og det åbner op for nye møder, venskaber, karriere og ikke mindst adgang til information og viden.” siger Tanya.

Engelsk er ikke kun nyttigt for en velfungerende hverdag i Danmark, men også for fremtidens Ukraine, pointerer Daria: ”Vi ukrainere var ikke gode til engelsk før. Men det har ændret sig nu. Nu kan vi repræsentere Ukraine rundt i verden, fordi engelsk åbner op for kommunikationen med omverdenen. Der sker også store ændringer i Ukraine nu, og folk bruger i stigende grad det engelsk sprog i deres hverdag.”

Og det er ikke kun det engelske sprog, der får indflydelse på fremtidens Ukraine. For de ukrainske flygtninge i Danmark lader sig også inspirere af vores demokrati. ”I Danmark kan man frit udtrykke sine holdninger, og danskerne er stolte af det. Jeg synes, at vi skal efterstræbe det samme i Ukraine. Forandringen starter først og fremmest med os selv” siger Daria.

”Danmark har vist mig diversiteten i mennesker, og at hvert individ skal behandles lige. Ved folketingsvalget sidste år, blev jeg imponeret over den politiske bevidsthed hos danskerne. Alle danskere føler en forpligtelse overfor deres demokrati. Det er beundringsværdigt.” siger Tanya, og fortsætter: ”siden jeg kom til Danmark, har jeg ændret mig meget. At bo i et fremmed land, har givet mig et større perspektiv på verdenen.”

Daria tilføjer: ”Det ukrainske folk har ændret sig meget siden Ruslands invasion. I Ukraine har folket har forenet sig, og kæmper hårdt for deres fremtid og land. Den store forskel mellem Danmark og Ukraine, er at der i Danmark er en afslappet atmosfære, mens de i Ukraine kæmper for overlevelse hver eneste dag.”

For der er ikke kun en verden til forskel mellem Danmark og Ukraine. Der er en krig. Og vi kan lære utrolig meget fra hinanden: ikke kun et nyt sprog og et nyt samfund, men nye perspektiver og nye værdier.

Støt Youth Club med et valgfrit beløb på Mobilepay nummer: 741805