Engelskkurser giver ukrainske flygtninge nye muligheder

De ukrainske flygtninge har mange kompetencer, som de gerne vil bringe i spil i Danmark. De vil gerne bidrage til det samfund, de nu er en del af. Et engelskkursus giver dem bedre muligheder for at kunne skabe sig et godt liv i Danmark. Vi har brug for din hjælp til at stable flere engelskkurser på benene – giv en julegave, der gør en forskel.

Det engelske sprog fylder ikke meget i dagligdagen i Ukraine, og engelsk fylder endnu mindre i uddannelsessystemet. Aid Ukraine Denmark har i over et år arrangeret engelskkurser på Studieskolen til ukrainske flygtninge ved hjælp af økonomiske bidrag fra virksomheder, fonde og privatpersoner. Her forbedrer ukrainerne deres engelskkundskaber med det formål at komme i arbejde.

Det koster 1400 kroner for syv ugers intens engelskundervisning pr. elev. Aid Ukraine Denmark og Studieskolen har haft gode resultater med kurserne ”Business and Job”, som har hjulpet mange ukrainske flygtninge i job eller praktik.

Mette og Svala fra Aid Ukraine tog til juleafslutningen på et af engelskkurserne en særdeles våd torsdag i november for at tale med eleverne om, hvad de har fået ud af kurset. Der var dækket op med kaffe, kiks og ukrainske chokolader og der var godt gang i snakken – på engelsk.

”Jeg har lige været til min første jobsamtale!” fortæller Kateryna Shebalina begejstret, som var projektleder tilbage i Kyiv. Det syv ugers engelskkursus har forbedret hendes engelskkundskaber i en sådan grad, at hun har kunnet skrive en engelsk jobansøgning, som skaffede hende en jobsamtale. Noget hun ikke kunne før.

Ved siden af hende sidder Artur Bulhakov, som var professor i jura i Kharkiv. ”København er meget international, så engelsk er meget vigtig her” siger han, og fortsætter: ”Engelsk giver adgang til uddannelse, til kommunen – ja til samfundet.”

En undersøgelse fra den internationale uddannelsesorganisation EF Education First vurderede engelskkundskaberne i Ukraine til at være ”moderate”. Landet fik en 30. plads ud af 35 europæiske lande.

Anna Ivankova, der var kosmetolog i Ukraine, har forbedret sit engelsk mere på de to seneste måneder end i de seneste 22 år. ”Medarbejderne fra kommunen har endda bemærket det”, fortæller hun glad.

Ukrainsk er det eneste officielle sprog i Ukraine, som størstedelen taler, men omkring 30% af befolkningen taler delvist eller kun russisk. Tetiana Donska kommer fra det østlige Ukraine, hvor der er stærk russisk indflydelse. Og her bliver der talt endnu mindre engelsk end i resten af landet.

Da hun startede på kurset, kunne hun kun fire ord på engelsk: mother, father, sister, brother. Da hun hverken kunne kommunikere på dansk eller engelsk, kunne hun kun få rengøringsjobs, selvom hun har en design- og økonomiuddannelse. Her to måneder efter har hun forbedret sit engelsk så meget, at hun nu har fået en praktikplads som assistent designer.

Vi taler med en anden gruppe elever om, hvad engelskundervisningen har betydet for dem i hverdagen. Én arbejder som kok på et streetfoodmarked, nu kan hun tale med gæsterne. En anden arbejder som tjener, og nu kan hun tage imod ordrer fra kunderne. En tredje kan nu endelig i ord udtrykke sin taknemlighed overfor kommunen.

I elevernes feedback bliver engelsklæreren Svetlana rost til skyerne for hendes professionalisme, overskuelige grammatikregler og brugbare emner. Feedbacken fra eleverne viser, at 100% af har været tilfredse med kurset og 90% har vurderet, at de har fået ”rigtig meget” ny viden.

Et kursus i engelsk giver ukrainerne er vigtigt redskab til at skabe sig et godt liv i Danmark. Når de udvider deres sprogkundskaber, øger de chancerne for at få et fagligt relevant arbejde, hvilket øger livskvaliteten. Det giver også en følelse af at kunne bidrage til samfundet og ikke mindst en mulighed for at kommunikere og socialisere med danskerne.

Inden vi rundede torsdagens juleafslutning af, var der lige et sidste indslag: Vasil Sashchuk, der arbejder som korsanger i Operahuset i København, sang for os. Han havde valgt en ukrainsk folkesang om en søn, der forlader hjemmet i en ung alder, og da han vender tilbage, er alt forandret – på nær naturen. Naturen forbliver, mens vi forgår. Han synger smukt og indlevende, og alle lytter intenst.

Giv en julegave, der gør en forskel. Vi har i øjeblikket rigtig mange på venteliste til vores engelskkurser, så vi håber, at du eller din arbejdsplads har lyst til at give et bidrag.

Du kan støtte via linket: https://www.aidukraine.dk/offer-help/